Składniki (na 12 sztuk):
Składniki suche:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki mokre:
1 duże jajko (lub 2 małe)
3/4 szklanki mleka
1/4 szklanki oleju
3/4 łyżeczki soli
1 duży, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
1 czubata łyżka ketchupu z piekła rodem extra hot Kotlin
1 łyżka suszonej natki pietruszki
1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
2 spore szczypty chili
Dodatkowo:
4 plastry chudej szynki
1/2 małej papryki
1 mała cebula
70 g startego sera gouda
Do podania:
ketchup z piekła rodem extra hot Kotlin
Szynkę i paprykę pokroić w drobną kostkę, cebulę posiekać bardzo drobno. Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce roztrzepać jajko z mlekiem i olejem. Dodać ketchup, sól, czosnek, natkę, chili i gałkę muszkatołową. Składniki mokre połączyć z suchymi i dokładnie wymieszać łyżką. Dodać ser, paprykę, cebulę i szynkę. Wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do 3/4 wysokości. Muffinki piec w 180 stopniach (grzałka dolna) przez ok. 25 minut do suchego patyczka. Podawać na ciepło lub zimno z ketchupem. Smacznego!
Przepis bierze udział w konkursie ;)
#kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen
Wyglądają pycha:)
OdpowiedzUsuńTaka przekąska musi być naprawdę dobra! Spróbuję zrobić w wolnym czasie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam muffinki w każdej osłonie. Przepis na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł.
OdpowiedzUsuńSuper prezentują się te foremki:) Zawartość ich na pewno dobra. Musze wypróbować.
OdpowiedzUsuń