czwartek, 7 grudnia 2017

Mini calzone z serem i papryką

Pyszna przekąską nie tylko na imprezowy stół. Calzone czyli pizza w formie pieroga to klasyczne, włoskie danie. Dziś mam dla Was przepis na pierogi z wersji mini. Można dodać do nich ulubione dodatki - u mnie tym razem zwyciężyła klasyka - ziołowo-czosnkowy sos pomidorowy, ser, szynka, cebula i czerwona, świeża papryka. Calzone zniknęły w oka mgnieniu ;) Było pysznie! 


Składniki (na ok. 20 sztuk):
Ciasto:
300 g mąki
160 ml ciepłej wody
8 g drożdży instant
1 1/2 łyżki oliwy z oliwek
3/4 łyżeczki cukru
3/4 łyżeczki soli
Nadzienie: 
200 g startej mozzarelli
4 łyżki startego parmezanu
1/2 czerwonej papryki
1 mała cebula
3 plastry drobiowej szynki
Sos pomidorowy: 
5 łyżek ketchupu pikantnego Kotlin
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki suszonego oregano
szczypta soli
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
Dodatkowo: 
ketchup pikantny Kotlin (do podania)
1 małe jajko (do posmarowania calzone)
1 łyżka czarnego sezamu (do posypania)
1 łyżka jasnego sezamu (do posypania)






Ciasto: Do mąki dodać drożdże, sól i cukier. Zalać ciepłą wodą i stopniowo wyrabiać ciasto (ręcznie lub w robocie) dolewając oliwę. Kiedy ciasto będzie miękkie i elastyczne, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Sos pomidorowy: Składniki sosu połączyć i odstawić do przegryzienia.
Nadzienie: Mozzarellę i parmezan połączyć. Cebulę posiekać w drobną kostkę, paprykę oraz szynkę pokroić w większą kostkę.
Podrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą większej szklanki (lub pucharka do lodów) wykrawać koła. Środek każdego okręgu posmarować sosem, dodać cebulę, paprykę, szynkę oraz ser. Skleić brzegi ciasta i uformować pieroga. Boki dokładnie skleić za pomocą widelca. Pierożki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 15-20 minut, do lekkiego zarumienienia. Podawać na ciepło lub na zimno z ketchupem. Smacznego!

Przepis bierze udział w konkursie :) 
#kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen

2 komentarze:

  1. Zrobiłam te pieroszki- dobrze skleiłam widelcem ale każdy pękł i wyleciało połowe farszu. Jaka może być przyczyna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, trzeba dokładnie skleić brzegi najpierw palcami (tak jak przy tradycyjnych pierogach), potem docisnąć widelcem tak, aby nie zrobić w cieście dziurek. Podczas sklejania trzeba uważać, by składniki lub sos nie ubrudziły brzegów ciasta, należy nakładać je tylko na środek, dzięki temu, ciasto podczas pieczenia i rośnięcia w piekarniku, nie popęka ;)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...