wtorek, 26 września 2017

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Pyszne, puszyste ciasto drożdżowe tym razem w jesiennej wersji ze śliwkami i mnóstwem, chrupiącej maślanej kruszonki. Idealne na śniadanie na słodko lub deser. Najlepiej smakuje z kawą, kubkiem ciepłego mleka lub kakao. Koniecznie spróbujcie :) 


Składniki:
600 g mąki pszennej 
250 ml mleka 
30 g świeżych drożdży 
100 g cukru 
szczypta soli
2 średnie jajka
3 łyżeczki domowego cukru waniliowego 
100 g stopionego masła 
Kruszonka:
150 g mąki 
80 g zimnego masła 
70 g cukru 
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 
Dodatkowo:
1 kg śliwek węgierek 



Śliwki umyć i osuszyć. Przekroić na połówki i usunąć pestki. 
Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Z ciepłego mleka, drożdży, łyżki cukru i łyżki mąki zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 10 minut. Do mąki dodać cukier, cukier waniliowy, rozkłócone jajka i podrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. W trakcie wyrabiania dolewać stopione masło. Kiedy ciasto będzie dobrze wyrobione, miskę przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na około 1 godzinę. Podrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (26 x 36 cm). 
Z mąki z solą, masła i cukru zagnieść kruszonkę. Kruszonkę schłodzić w lodówce. Na wierzchu ciasta poukładać połówki śliwek skórkami do dołu. Śliwki posypać przygotowaną kruszonką. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (dolna grzałka) na ok. 40 minut. Przed końcem pieczenia można włączyć grzałkę góra-dół, aby kruszonka się zrumieniła. Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawić czy ciasto się upiekło za pomocą patyczka.

Rady: Ciasto można także przygotować w automacie do wypieku chleba.

6 komentarzy:

  1. witam jak zrobic ciasto w automacie ? chodzi o samo wymieszanie ciasta czy tez wypiek i kiedy wtedy dodac sliwki? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka super mniam mniam. Alldona

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam ochotę zjeść.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...