Składniki (na ok. 9 słoiczków o poj. 200 ml):
2,5 kg świeżych truskawek
750 g cukru
sok z 1 limonki lub z 1/2 cytryny
Truskawki przebrać, umyć, osuszyć i usunąć szypułki. Większe truskawki przekroić na połówki, mniejsze pozostawić w całości. Niewielką ilość truskawek lekko rozgnieść tłuczkiem. Wszystkie truskawki umieścić w garnku z grubym dnem (na 2,5 kg owoców odpowiedni będzie garnek o pojemności ok. 5 litrów), zasypać cukrem i dodać sok z limonki lub cytryny. Truskawki zagotować na większym ogniu, przemieszać i gotować na bardzo małym gazie przez ok. 3-4 godziny, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania, należy pilnować, aby dżem nie przypalił się, mieszając częściej. Po ok. 3 godzinach zrobić test z talerzykiem. Wylać kroplę dżemu na schłodzony (w zamrażalce) talerzyk, jeśli dżem zastygnie, jest gotowy. Gorący dżem przelać do wymytych i wyparzonych słoików i od razu dobrze zakręcić. Słoiki z dżemem pasteryzować w garnku z wodą wyłożonym ściereczką (tak, aby słoiki się nie stykały), przez ok. 15-20 minut. Po pasteryzacji słoiki wyciągnąć na ściereczkę i obrócić do góry dnem. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Smacznego!
Rady: Proces pasteryzacji można pominąć, jednak jeśli dodajemy mniej cukru, warto słoiki dodatkowo zakonserwować, dzięki temu będziemy mieć pewność, że dłużej przetrwają.
Słoiki można także pasteryzować w piekarniku.
Akurat w czerwcu narobiłam sporo dżemów, to chętnie teraz je wykorzystam w jakimś wspaniałym przepisie jak np. ten :P
OdpowiedzUsuńNajlepszy dżem .Super przepis.
OdpowiedzUsuńWyszedł mi sok, co mogłam zrobić źle?
OdpowiedzUsuńDużo zależy od truskawek, jeśli są bardziej soczyste - puszczą więcej soku. Można dłużej pogotować bez przykrycia, do odparowania większej ilości płynu. Ewentualnie zebrać większą ilość soku i zapasteryzować - zimą będzie jak znalazł np. do herbaty, a resztę jeszcze podgotować. Dżem bez zagęstników raczej nie będzie tak gęsty jak ten z żelfixami, ponadto gorący dżem jest dosyć wodnisty, po wystudzeniu tężeje :)
UsuńNo nic z tej partii będzie sok bo przelałam już do słoików, ale spróbuję jeszcze raz :)
UsuńNareszcie znalazłam przepis na dżem bez żelfiksów i pektyn a.jednoczęśnie.z mniejszą ilością cukru. Dziękuję i polecam!
OdpowiedzUsuń