Pasztety pieczone w słoiku mają wiele zalet - są bardziej podzielne - dzięki czemu możecie obdarować nimi swoich bliskich, łatwo się przechowują, a dodatkowo tak przygotowane porcje można z powodzeniem zamrozić i cieszyć się tym pysznym smakiem, kiedy tylko przyjdzie Wam na to ochota.
Składniki (na 4 słoiki o pojemności 300 ml):
Pasztet z soczewicy:
1 puszka gotowanej na parze soczewicy Bonduelle
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
5 suszonych pomidorów
1/4 łyżeczki mielonej kolendry
sól (do smaku)
pieprz czarny (do smaku)
Pasztet z zielonego groszku:
1 puszka zielonego groszku Bonduelle
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżeczka sproszkowanego młodego jęczmienia (opcjonalnie)
sól (do smaku)
pieprz czarny (do smaku)
Pasztet z kukurydzy:
1 puszka kukurydzy złocistej Bonduelle
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczki chili w proszku
sól (do smaku)
pieprz czarny (do smaku)
Dodatkowo:
1 łyżka oleju
1 łyżka masła + 2 łyżeczki do wysmarowania słoików
Na patelni rozpuścić masło z olejem, 3 cebule posiekać w drobną kostkę i zeszklić na złoty kolor. Soczewicę wraz z zalewą przełożyć do miski, dodać 1/3 podsmażonej cebuli, jajko, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i posiekane pomidory. Wszystko zmiksować blenderem na gładką masę.
Groszek wraz z częścią zalewy przełożyć do miski, dodać 1/2 pozostałej cebuli, przeciśnięty czosnek, natkę, jęczmień, jajko, przyprawy i bułkę tartą. Zmiksować na gładką masę.
Kukurydzę przełożyć do miski z częścią zalewy, dodać pozostałą cebulę, jajko, bułkę, przeciśnięty czosnek oraz pozostałe przyprawy. Zmiksować na gładką masę. Czyste, wyparzone słoiczki posmarować dokładnie masłem. Układać masy w trzech smakach do 3/4 wysokości, lekko wyrównując wierzch każdej z nich. Słoiki (bez zakrętek) umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę na 125 stopni (grzałka góra-dół) i piec ok. 1 godziny i 15 minut, do ładnego zarumienienia się wierzchu. Po upieczeniu odczekać, aż pasztet wystygnie, zakręcić słoiki i wstawić do lodówki.
Czy wiesz, że...Warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego Kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw.
Rady: Gęstość masy na pasztet można dowolnie regulować dodając mniej lub więcej zalewy z warzyw lub ewentualnie wody.
Do pieczenia należy użyć słoików z grubego szkła, najlepiej typu "weck".
Pasztet można zamrozić bezpośrednio w słoiku lub w plastikowym pojemniku.
Pasztet można także upiec w klasycznej keksówce.
Szczelnie zamknięte słoiki z pasztetem przechowujemy w lodówce do 7 dni.
Mmm pychotka! Pasztety warzywne mogłabym jeść codziennie.
OdpowiedzUsuńRównież zapraszam na swoje warzywne pasztety. :)
https://julias-cooking.com/
Dzięki za zaproszenie i zachęcam do skorzystania z przepisu :)
Usuń