poniedziałek, 19 czerwca 2017

Warzywny pasztet w trzech smakach pieczony w słoikach

Uwielbiam warzywne pasztety. Piekę je często, głównie dlatego, że lubię nietypowe, zdrowe dodatki do klasycznych kanapek. Ten pasztet z soczewicy, kukurydzy i groszku jest przepyszny - kremowy, a dzięki aromatycznym przyprawom bardzo wyrazisty w smaku. Świetnie komponuje się w towarzystwie świeżego pieczywa, ogórka konserwowego i ketchupu. Do wykonania pasztetu wykorzystałam warzywa w puszkach Bonduelle, które zawsze mam pod ręką :) To świetne rozwiązanie, aby w szybki sposób przygotować coś smacznego na kanapki, a dodatkowo dzięki użyciu warzyw z puszki mamy gwarancję, że składniki są najwyższej jakości.
Pasztety pieczone w słoiku mają wiele zalet - są bardziej podzielne - dzięki czemu możecie obdarować nimi swoich bliskich, łatwo się przechowują, a dodatkowo tak przygotowane porcje można z powodzeniem zamrozić i cieszyć się tym pysznym smakiem, kiedy tylko przyjdzie Wam na to ochota. 


Składniki (na 4 słoiki o pojemności 300 ml):
Pasztet z soczewicy:
1 puszka gotowanej na parze soczewicy Bonduelle 
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
5 suszonych pomidorów 
1/4 łyżeczki mielonej kolendry
sól (do smaku)
pieprz czarny (do smaku)
Pasztet z zielonego groszku:
1 puszka zielonego groszku Bonduelle
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1/2 pęczka natki pietruszki
1 łyżeczka sproszkowanego młodego jęczmienia (opcjonalnie)
sól (do smaku)
pieprz czarny (do smaku)
Pasztet z kukurydzy:
1 puszka kukurydzy złocistej Bonduelle
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczki chili w proszku 
sól (do smaku)
pieprz czarny (do smaku)
Dodatkowo:
1 łyżka oleju
1 łyżka masła + 2 łyżeczki do wysmarowania słoików






Na patelni rozpuścić masło z olejem, 3 cebule posiekać w drobną kostkę i zeszklić na złoty kolor. Soczewicę wraz z zalewą przełożyć do miski, dodać 1/3 podsmażonej cebuli, jajko, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i posiekane pomidory. Wszystko zmiksować blenderem na gładką masę. 
Groszek wraz z częścią zalewy przełożyć do miski, dodać 1/2 pozostałej cebuli, przeciśnięty czosnek, natkę, jęczmień, jajko, przyprawy i bułkę tartą. Zmiksować na gładką masę.
Kukurydzę przełożyć do miski z częścią zalewy, dodać pozostałą cebulę, jajko, bułkę, przeciśnięty czosnek oraz pozostałe przyprawy. Zmiksować na gładką masę. Czyste, wyparzone słoiczki posmarować dokładnie masłem. Układać masy w trzech smakach do 3/4 wysokości, lekko wyrównując wierzch każdej z nich. Słoiki (bez zakrętek) umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę na 125 stopni (grzałka góra-dół) i piec ok. 1 godziny i 15 minut, do ładnego zarumienienia się wierzchu. Po upieczeniu odczekać, aż pasztet wystygnie, zakręcić słoiki i wstawić do lodówki. 

Czy wiesz, że...Warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego Kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw. 

Rady: Gęstość masy na pasztet można dowolnie regulować dodając mniej lub więcej zalewy z warzyw lub ewentualnie wody. 
Do pieczenia należy użyć słoików z grubego szkła, najlepiej typu "weck".
Pasztet można zamrozić bezpośrednio w słoiku lub w plastikowym pojemniku.
Pasztet można także upiec w klasycznej keksówce. 
Szczelnie zamknięte słoiki z pasztetem przechowujemy w lodówce do 7 dni. 


Bonduelle - od 25 lat z Wami

2 komentarze:

  1. Mmm pychotka! Pasztety warzywne mogłabym jeść codziennie.
    Również zapraszam na swoje warzywne pasztety. :)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za zaproszenie i zachęcam do skorzystania z przepisu :)

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...