sobota, 24 czerwca 2017

Piknikowe kanapki z pastami z tuńczyka i suszonych pomidorów

Lato rozpoczęło się na dobre :)  A wraz z nim długo wyczekiwane uczty na świeżym powietrzu...grille, pikniki, śniadania na trawie. Słońce, trawa i błękit nieba. Czego chcieć więcej? No może jedynie pysznej oprawy tych niezwykłych chwil spędzonych na łonie natury. Zainspirowana konkursem na piknikowe przekąski serwuję Wam dzisiaj przepis na pyszne kanapki z dwoma pastami i chrupiącymi warzywami. Świetnie sprawdzą się jako pożywna przekąska po aktywności na świeżym powietrzu. Kremowe pasty z tuńczyka i suszonych pomidorów z powodzeniem możecie również zapakować ze sobą w pudełka i użyć jako dodatek do słonych zakąsek. 



Składniki:
Pasta z suszonych pomidorów z bazylią:
5 suszonych pomidorów w oleju
2 jajka na twardo
1 łyżka margaryny Optima Omega 3
2 łyżeczki majonezu light 
garść liście bazylii 
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
Pasta z tuńczyka ze szczypiorkiem: 
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 
2 jajka na twardo 
1 łyżka margaryny Optima Omega 3
2 łyżeczki majonezy light
1/2 pęczka szczypiorku
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
Dodatkowo: 
Kromki razowego pieczywa 
1 świeży ogórek 
pęczek rzodkiewek
2 pomidory malinowe  





Pasta z suszonych pomidorów z bazylią: Pomidory odsączyć z oleju, dodać pokrojone jajka, majonez, Optima Omega 3 oraz bazylię. Składniki zmiksować na gładką pastę, doprawić solą i pieprzem. 
Pasta z tuńczyka ze szczypiorkiem: Tuńczyka odsączyć z zalewy, dodać pokrojone jajka, majonez, Optima Omega 3. Składniki zmiksować na gładką pastę, dodać posiekany szczypiorek, doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Kanapki posmarować pastami i ułożyć pokrojone na plasterki warzywa. Wbić patyczek do szaszłyków i przekroić na trójkąty. Smacznego! 

  Optymalny wybór na piknik

2 komentarze:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...