Kremowy, delikatny i wilgotny sernik na pysznym, kakaowym cieście to połączenie idealne. Dodatek sera mascarpone sprawia, że ciacho wprost rozpływa się w ustach. Taki sernik możecie upiec w klasycznej blaszce lub w tortownicy. Idealny dodatek do kawy :)
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki pszennej
150 g masła 82% tłuszczu
szczypta soli
125 g cukru pudru
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 łyżki gorzkiego kakao
Sernik:
1 kg sera twarogowego (trzykrotnie mielonego)
250 g sera mascarpone
5 dużych jajek
100 g masła 82% tłuszczu
220 g drobnego cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
1 opakowanie (40 g) budyniu śmietankowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki olejku pomarańczowego
Polewa:
100 g mlecznej czekolady
50 g czekolady gorzkiej
1/2 łyżki masła
3 łyżki mleka
Ciasto: Mąkę przesiać z cukrem pudrem, proszkiem, solą i kakao. Dodać schłodzone masło i posiekać. Dodać jajko i ewentualnie odrobinę wody. Zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 45 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić nim dno formy do pieczenia (36 cm x 26 cm). Ciasto nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku (grzałka góra-dół) przez ok. 20 minut w 180 stopniach.
Sernik: Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodając po jednym jajku. Do masy dodać twaróg oraz mascarpone, krótko zmiksować do połączenia się składników. Dodać budyń, mąkę oraz olejek pomarańczowy. Składniki krótko zmiksować. Ciasto przelać na podpieczony spód kakaowy i wstawić do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 160 stopni (grzałka dolna). Sernik piec przez ok. 1 godzinę i 25 minut, do czasu, aż boki się zarumienią a środek będzie sprężysty. Po upieczeniu sernik pozostawić na ok. 20 minut przy zamkniętych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić sernik przy uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystygnięcia.
Polewa: Składniki polewy podgrzać w kąpieli wodnej. Płynną polewą polać ciasto.
Sernik wstawić do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Rady: Składniki potrzebne do przygotowania sernika (ser, jajka, masło) powinny być w temperaturze pokojowej.
Wygląda fantastycznie. Skorzystam kiedys z przepisu
OdpowiedzUsuńPolecam i życzę smacznej uczty ;)
UsuńSernik z mascarpone musi być pyszny :) i do tego pięknie wygląda :) ja mascarpone użyłam ostatnio jako dodatku do risotto i wyszło pyszne :) Spróbuj :) http://zyciezesmakiem.bloog.pl/id,356447759,title,Risotto-z-mascarpone-i-karmelizowanymi-gruszkami,index.html
OdpowiedzUsuńMascarpone ma to do siebie, że świetnie sprawdza się zarówno w przepisach na słodko jak i w tych wytrawnych :)
UsuńOj tak! Ten dodatek mascarpone musi być wyśmienity. Jednak nie ma co ukrywać, że do niskokalorycznych on nie należy:). Na takie przysmaki pozwalam sobie jedynie w weekendy. Po całym tygodniu wyrzeczeń taki cheat meal pozwala mi odetchnąć psychicznie i nabrać sił na kolejny tydzień zmagań:) Ekstra przepis!
OdpowiedzUsuńCzasem odstępstwa od diety są potrzebne, a wręcz wskazane ;) Wiem coś o tym :)
UsuńWygląda obłędnie, co tam kalorie !
OdpowiedzUsuńZgadza się kochana! :) Od jednego, dwóch...a nawet trzech kawałków nie utyjemy ;)
UsuńDodatek mascarpone w sernikach jest strzałem w dziesiątkę :)
OdpowiedzUsuń...ile tego kakao :) ?
OdpowiedzUsuńDzięki za czujność ;) Już jest w przepisie :)
Usuń