Lubię lekkie sałatki, bez ciężkich sosów na bazie majonezu. Można je jeść właściwe w dowolnej ilości. Idealnie sprawdzą się jako przekąska w pracy czy na uczelni. Dzięki dodatkowi pieczonego kurczaka (który u mnie często pozostaje po niedzielnym obiedzie), sałatka jest bardzo sycąca i bogata w cenne białko.
Prosty dressing podkreśla i wyostrza smak składników. Zajadajcie na zdrowie ;)
Składniki:
Sałatka:
1 pieczona pierś z kurczaka (bez skóry)
80 g miksu sałat z rukolą
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1 mała czerwona cebula
1/2 puszki kukurydzy
Dressing:
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy (u mnie miodowa)
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
Sałatę ułożyć na talerzu. Dodać pokrojoną w piórka cebulę i odsączoną z zalewy kukurydzę. Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Dodać do sałatki. Pieczoną pierś porwać rękami na mniejsze kawałki. Ułożyć na reszcie składników. Składniki sosu połączyć. Sałatkę polać dressingiem przed samym podaniem. Smacznego!
jak zwykle wspaniały przepis;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i pozdrawiam :)
Usuń