środa, 11 lutego 2015

Krokiety z pieczarkami i serem

Tak jakoś naszło mnie na krokiety. Dziś w wersji bezmięsnej, z pieczarkami i serem. Fajna alternatywa dla krokietów z mięsem czy kapustą i grzybami. Z powodzeniem można przygotować ich więcej i odgrzać następnego dnia, kiedy nie mamy czas na gotowanie. Krokiety z pieczarkami i serem według mnie najlepiej smakują z domowych ketchupem. Polecam! 


Składniki (na ok. 8 sztuk):
Naleśniki:
1 3/4 szklanki mąki
250 ml mleka
250 ml wody
2 duże jajka
1/2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
Farsz:
800 g pieczarek
150 g żółtego sera np. gouda
1 duża cebula
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka majeranku
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
Dodatkowo:
2 duże jajka (do panierowania)
szczypta soli
1 łyżeczka musztardy
bułka tarta (do panierowania)
olej (do smażenia)


Naleśniki: Składniki ciasta zmiksować. Ciasto odstawić na 30 minut. Na dobrze rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki z obu stron na rumiano. 
Farsz: Oczyszczone pieczarki pokroić w drobną kostkę. Na patelni na niewielkiej ilości oleju zeszklić posiekaną w drobną kostkę cebulę. Dodać pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć na dużym ogniu do całkowitego odparowania płynu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Farsz całkowicie wystudzić. 
Na każdego naleśnika nakładać po 2-2,5 łyżki farszu. Posypać startym żółtym serem. Zwijać krokiety. Jajko roztrzepać z solą i musztardą. Krokiety panierować w jajku i bułce. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Podawać na ciepło. Smacznego! 

3 komentarze:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...