Jutro obchodzimy Światowy Dzień Makaronu (World Pasta Day). Z tej okazji już dzisiaj mam dla Was przepis na sycące makaronowe danie, które przygotujecie w zaledwie 25 minut - spaghetti w sosie śmietanowo-serowym z pieczarkami i kurczakiem. Pożywny posiłek, który zjecie ze smakiem, nie tylko 25 października ;)
Składniki:
300 g pieczarek
250 g piersi z kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju rzepakowego
1/2 łyżki masła
200 ml śmietany 30 %
1/2 szklanki startego sera grana padano lub parmezanu
1/2 pęczka natki pietruszki
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
Dodatkowo:
300 g makaronu spaghetti
Na patelni podgrzać olej z masłem. Zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać pokrojoną w paski pierś z kurczak, chwilę podsmażyć. Dodać pokrojone na plasterki pieczarki, smażyć na mocnym gazie do odparowania wody. Dodać posiekany czosnek i startą gałkę muszkatołową. Dolać śmietanę i wsypać starty ser. Chwilę gotować do zagęszczenia i zredukowania się sosu. Dodać natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Do sosu dodać ugotowany al dente makaron spaghetti, wymieszać i od razu podawać. Smacznego!
Rady: Śmietanę 30% można zastąpić płynną śmietaną 18%.
Właśnie w tej chwili gotuję coś bardzo podobnego, z tym, że u mnie z dodatkiem chili:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńheheh, kilka dni temu jedliśmy mniej więcej coś takiego :D
OdpowiedzUsuńfajnie, smacznie!
Rewelacja !! Uwielbiam makaromy w kazdej postacji ;)
OdpowiedzUsuń