sobota, 19 kwietnia 2014

Mazurek kokosowy najpyszniejszy

W zeszłym roku upiekłam swojego pierwszego mazurka kajmakowego. Wyszedł pyszny, dlatego i w tym roku postanowiłam zrobić mazurka, tym razem kokosowego. Mazurek wyszedł obłędnie pyszny - słodki, kruchy i wprost rozpływający się w ustach. Jeśli w tym roku mazurki już upiekliście, w kolejnym koniecznie spróbujcie zrobić właśnie kokosowego mazurka według tego przepisu. Naprawdę warto! 




Składniki:
Ciasto: 
300 g mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej 
150 g masła 82 %
100 g cukru pudru
szczypta soli
2 żółtka 
1 łyżka lodowatej wody
Masa:
300 ml śmietany 18%
150 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 łyżki cukru 
Polewa:
150 g białej czekolady
1 łyżka mleka 
1/4 łyżki masła
Dodatkowo (do ozdoby):
suszone morele 
rodzynki
wiórki kokosowe



Ciasto: Składniki ciasta kruchego zagnieść (ręcznie lub w robocie). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko na prostokąt. Zrobić wyższy rant lub ulepić ozdobne boki. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 30 minut.
Masa: Do rondla wlać śmietanę, dodać cukier, ekstrakt i wiórki kokosowe. Całość podgrzać na wolnym ogniu i gotować kilka minut do zgęstnienia. Gorącą masę kokosową wyłożyć na ciasto. 
Polewa: W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z mlekiem i masłem. Gorącą polewę wylać na masę kokosową. 
Mazurka ozdobić morelami, rodzynkami i wiórkami kokosowymi. Smacznego! 

Wielkanocne Smaki - edycja IV

14 komentarzy:

  1. Pięknie się prezentuje!
    Radosnych,zdrowych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj! Za ciekawe przepisy nominuję Cię do nagrody Liebster Blog Award. Więcej szczegółów tutaj http://waniliowapistacja.blogspot.dk/2014/05/nominacja-do-liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Potwierdzam! Pyszny!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Może to głupie pytanie, ale śmietana ma być slodka, czy kwaśna? Zwątpiłam po przeczytaniu o podgrzewaniu. Z góry dzięki za info. Święta blisko:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki, pysznych świąt!:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam. Wygląda jak z obrazka. Jutro sprawdzimy jak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że skorzystałaś z przepisu i życzę smacznego :)

      Usuń
  7. Super wygląda napewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie wygląda ,będę robić

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam , jaki rozmiar blaszki ? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam na zwykłej dużej blaszce z piekarnika na papierze do pieczenia. Nie podam konkretnych wymiarów. Ciasto powinno być rozwałkowane na grubość około 0,5 cm.

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...