Izabella Kulińska za Grzyby smażone w cieście
Grzyby smażone w cieście
Składniki:
- kilkanaście kapeluszy borowików suszonych
- ok. 200 ml mleka
- 1 jajko
- mąka - ile zabierze ciasto
- ok. 1 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
- 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
- olej roślinny do smażenia
sposób przygotowania: grzyby opłucz i zalej w jakimś naczyniu lekko letnią wodą - mają być przykryte. Odstaw je na ok. godzinę. Potem gotuj na małym ogniu w wodzie, w której się moczyły aż zmiękną. Gdy się ugotują odcedź je i ostudź a wywaru nie wylewaj - przyda się do jakiegoś innego dania.
Jajko rozkłóć dolewając mleko, dopraw. Dosypuj powoli mąkę i mieszaj aż ciasto osiągnie konsystencję gęstej śmietany. Nadziewając kapelusz grzyba ma widelec zanurzaj je kolejno w cieście i przekładaj na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż aż ładnie się zrumienią z obu stron. Po usmażeniu przełóż na chwilę na papierowy ręcznik żeby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawaj gorące.
Ewa Miller za przepis na Pierniczki
Pierniczki:
2 szklanki mąki
¾ szklanki cukru pudru
3-4 łyżeczki przyprawy do pierników, (ewentualnie kakao, cynamon dla koloru, starta skórka pomarańczy)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajo
1/2 szklanki miodu
½ kostki masła
masło i miód rozpuścić w rondelku i wystudzić
połączyć mąkę, cukier, przyprawy, proszek do pieczenia, dodać jajko i roztopioną masę, wyrobić ciasto, włożyć do lodówki na tydzień, potem piec 10-12 minut w temp. 180st.
Kasia Godlewska za przepis na Uszka do barszczu.
Uszka (ok 220szt)
-600g mąki
-3 żółtka
-3 łyżeczki oleju
-1/2 łyżeczki soli
-250-300ml wrzątku
Farsz
-180g suszonych grzybów - podgrzybków i prawdziwków (kapelusze!)
-dwie cebule
-sól
sporo pieprzu
Ciasto:
Z mąki usypać górkę, zrobić w niej zagłębienie, do środka dać 3 żółtka,
olej, sól, posiekać nożem aż żółtka połączą się z mąką.
Stopniowo dolewać wrzątek i zagniatać, wody dolewać tyle żeby ciasto nie było ani za twarde, ani za miękkie.
Farsz:
Grzyby namoczyć na noc, rano w tej samej wodzie zagotować na kilka
minut i odcedzić. Cebulę posiekać bardzo drobno i zeszklić na patelni na
małej ilości oleju. Odsączone grzyby zmielić maszynką do mięsa, dodać
cebulę, sól i pieprz. Wymieszać.
Lepienie uszek: Ciasto wałkować jak najcieniej i pociąć na kwadraty.Na każdy nałożyć porcję farszu i lepić najpierw w trójkąt a następnie zakleić przeciwległe dwa rogi.
bardzo dziękuję :) i gratulacje dla wszystkich uczestników oraz pozostałych laureatów :)
OdpowiedzUsuńGratuluję dla szczęśliwców,szczególnie Tobie Iza...:)
OdpowiedzUsuńgratulacje:)
OdpowiedzUsuńGratuluję:)
OdpowiedzUsuńGratki;)
OdpowiedzUsuń