niedziela, 22 września 2013

Szarlotka węgierska z orzechami

To jedna z najpyszniejszych szarlotek jakie kiedykolwiek jadłam. Przepis znaleziony w starym zeszycie z zapiskami mamy. Kruche, chrupiące ciasto z orzechami laskowymi, soczystymi jabłkami i masą budyniowo-jajeczną to prawdziwa poezja smaku :) 


Składniki:
Ciasto:
400 g mąki 
200 g zimnego masła (82 % tłuszczu)
180 g cukru
szczypta soli
1 duże jajko
1/2 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
1 kg jabłek (szara reneta)
3 łyżeczki cynamonu
1 szklanka mleka
1 budyń śmietankowy
2 duże jajka
125 g cukru
Dodatkowo:
3/4 szklanki orzechów laskowych  





Mąkę przesiać, dodać cukier, szczyptę soli i zimne pokrojone w drobną kostkę masło. Posiekać nożem składniki, dodać jajko, wodę i zagnieść (ręcznie lub w robocie) ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. W międzyczasie obrać jabłka i zetrzeć je na tarce na plasterki. Orzechy zmiksować lub posiekać na drobno.
Do mleka dodać budyń, cukier i jajka. Składniki dokładnie roztrzepać. Ciasto wyjąć z lodówki. Odkroić 1/3 ciasta na wierzch, pozostałą część ciasta rozwałkować i wylepić dno (wcześniej wysmarowanej i wyspanej bułką) formy (26x31 cm). Ciasto podpiec w 180 stopniach przez ok. 15 minut. Na podpieczonym cieście wysypać starte orzechy, następnie jabłka, posypać je cynamonem, zalać przygotowanym budyniem z jajkami. Z pozostałego ciasta zrobić na wierzchu kratkę. Ciasto wstawić do 180 stopni (grzałka góra-dół) i piec przez około 50-60 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto wystudzić. Smacznego! 

12 komentarzy:

  1. Podoba mi się bardzo ta szarlotka. Na pewno niebawem ją upiekę :-) Ostatnio gościłam u mnie tatrzańską, też pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda niezwykle apetycznie; zapisuję i również upiekę ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda super i bardzo ciekawa jest ta masa:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne ciasto, już zapisane ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam! Czy ten budyn trzeba wczesniej ugotowac czy tylko wymieszac z jajkami i taki surowy wylac na podpieczone ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Suchy budyń dajemy do mleka i jajek - tak jak w przepisie.

      Usuń
  6. zrobiłam; bardzo smaczna

    OdpowiedzUsuń
  7. A budyń kupujemy z cukrem czy bez? Planuję taką upiec niedługo bo pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Budyń jest bez cukru, cukier dodajemy osobno, tak jak w przepisie.

      Usuń

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...