Składniki:
2 średnie cukinie
2 jajka
3/4 szklanki bułki tartej
domowa jarzynka
świeżo zmielony czarny pieprz
czosnek granulowany
ostra papryka
świeży tymianek
olej (do smażenia)
Cukinię obrać ze skórki, przeciąć na pół i za pomocą łyżki do robienia kulek wydrążyć nasiona. Tak przygotowane "tunele" pokroić na krążki grubości około 1 cm. Jajka roztrzepać. Dodać jarzynkę, pieprz, czosnek i paprykę, w takiej ilości, aby jajka były mocno przyprawione. Do bułki dodać starty ser. Krążki cukinii panierować w jajku, bułce i piec na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone krążki odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać gorące, posypane listkami tymianku. Smacznego!
pyszne cukiniowe :))
OdpowiedzUsuńale smakowite krążki! zjadłabym takie
OdpowiedzUsuńZjadłabym...:)
OdpowiedzUsuńBardzo pysznie wygląda :) W takiej formie cukinii jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńMadzialena koniecznie spróbuj :)
Usuńzawsze robiłam ze środkiem, a takie krążki fajnie wyglądają
OdpowiedzUsuńDusiu, ze środkiem można robić jeśli mamy młodą, małą cukinię. Wtedy nie trzeba wydrążać pestek.
Usuńładnie to wygląda ;) krążki również bardzo lubię.
OdpowiedzUsuńMniam, mam dużą cukinię - zrobię takie krążki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką cukinie :)
OdpowiedzUsuń