sobota, 28 lipca 2012

Sałatka z gruszką, chili i rukolą

Bardzo lubię takie połączenia. Słodka soczysta gruszka i pikantny ser, chili i rukola. Ciekawe smakowe doznanie, które na długo pozostaje w pamięci. Pestki dyni można zastąpić ziarnami słonecznika lub orzechami pekan, oczywiście wcześniej uprażonymi. 




Składniki:
50 g rukoli
2 dojrzałe gruszki
4 łyżki wiórków sera Pecorino Romano 
2 łyżki pestek z dyni
1/2 łyżeczki świeżo zmielonej chili w płatkach
sól (do smaku)
1 łyżka oliwy z oliwek




Rukolę przełożyć do miski. Gruszki pokroić na połówki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Na rukolę poukładać gruszki, wiórki sera, pestki dyni, posypać solą i świeżo zmielonymi płatkami chili. Spryskać oliwą, wymieszać i podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego! 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...