Ta surówka jest po prostu obłędna w smaku. Seler znany jako afrodyzjak jest także skarbnicą cennych minerałów i witamin. Dostarcza sporej dawki witamin z grupy B, witaminy: A, E, C, a także spore ilości fosforu, wapnia czy potasu. Suszona śliwka nadaje surówce specyficznego aromatu i cennego błonnika, a orzechy włoskie chrupkości i całej gamy cennych witamin i składników odżywczych. Surówka świetnie komponuje się z białym mięsem, ale może być także pełnowartościową przekąską w ciągu dnia.
Składniki:
1 duży korzeń selera
1 duże jabłko (lub dwa mniejsze)
sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
10 orzechów włoskich
1 łyżka oleju
10 suszonych śliwek
Seler i jabłko obieramy i ścieramy na tarce lub w robocie na dużych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny. Dosładzamy cukrem pudrem. Orzechy siekamy. Śliwki siekamy na kawałki. Dodajemy olej. Wszystko razem mieszamy. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)