niedziela, 11 marca 2012

Sałatka warstwowa z selerem naciowym i sosem jogurtowym

Sałatka pachnąca wiosną i słońcem. Lekka i nieprzeciętnie chrupiąca. W wersji light można do sosu dodać jedynie jogurtu z musztardą. Najlepiej smakuje solo lub z domowych pełnoziarnistym pieczywem.


Składniki:
2 pomidory
1 ogórek wężowy
1 pęczek rzodkiewek
1/4 główki kapusty pekińskiej
10 dag sera żółtego
4 łodygi selera naciowego
kawałek jasnej części pora
1 puszka kukurydzy (285 g po odsączeniu)
7 jajek na twardo
rzeżucha
pęczek szczypiorku

Sos:
4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (np. bałkańskiego)
3 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy gruboziarnistej
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka świeżego koperku
sól (do smaku)
czarny świeżo zmielony pieprz (do smaku)




Kukurydzę odsączamy z zalewy. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach. Ogórka, pomidora, jajka na twardo, seler naciowy, pora i rzodkiewki kroimy w plasterki. Kapustę pekińską siekamy drobno. Wszystkie składniki płynne sosu łączymy ze sobą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koperek, doprawiamy do smaku.
Sałatkę układamy warstwami - kapusta pekińska, rzodkiewki, ogórek, seler naciowy, pomidor, por, kukurydza, jajka, ser żółty. Polewamy przygotowanym sosem, obsypujemy rzeżuchą i szczypiorkiem. Układamy kolejną warstwę sałatki, aż do wyczerpania składników. Na wierzch dajemy kapustę pekińską, sos, rzeżuchę i szczypiorek. Przed podaniem schładzamy. Smacznego!

1 komentarz:

Bardzo się cieszę, że odwiedziłeś moją stronę. Będzie mi bardzo miło, jeśli pozostawisz po sobie znak w postaci komentarza :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...